לרוב אנו נמנעים לדבר על הזקנה, על מוגבלות עתידית, על תקופה בה לא נהיה מסוגלים להיות עצמאיים, נהייה תלויים באחר וכבר לא נוכל לנהל בהווה את עניינינו האישיים, הרכושיים והכספיים. לשם כך הוסדר בהתאם לתיקון 19 לחוק בכשרות המשפטית והאפוטרופסות, מנגנון הנקרא "ייפוי כח מתמשך" המהווה חלופה לאפוטרופסות, באמצעותו ניתן להסדיר ללא התערבות שיפוטית, את האופן בו ינוהל הרכוש שצברנו במהלך החיים על כלל רבדיו ,לרבות ניהול עניינינו הרפואיים והאישיים. אז מה היה לפני? כאשר אדם בגיר נקלע לסיטואציה בה הוא אינו יכול או כשיר לדאוג לענייניו הרכושיים ו/או הרפואיים ו/או האישיים, החלופה היחידה שהייתה קיימת, היא כי צד שלישי שהינו לרוב מקרובי האדם, יגיש בקשה למינוי אפוטרופוס לבית משפט לענייני משפחה בצירוף חוות דעת רפואית, תסקיר ומסמכים נוספים.
הליך זה מסורבל, כרוך בהתערבות שיפוטית ולעיתים אף בדיון בבית משפט, ומאלץ את הקרובים לנו לנקוט בהליך, לשאת בנטל ובשכ"ט עו"ד אשר יגיש את הבקשה לבית משפט והופך למעשה את האדם נשוא המינוי לתלוי באופן אבסולוטי בחסדי אפוטרופוס – דהיינו בגוף אחר שישלוט על גורלו, בהתאם לשיקול דעתו הסובייקטיבי. להליך חסרונות רבים:
👎 האדם נשוא המינוי כבר לא כשר משפטית ונתון לחסדי האפוטרופוס ולחסדיו של בית המשפט אשר יחליט על זהותו, כאשר מי שיתמנה עשוי להיות גורם זר כגון עמותה או עו"ד חיצוני ללא זיקה לאדם נשוא המינוי.
👎 הוראות המינוי כלליות ומאפשרות לאפוטרופוס מרחב שיקול דעת ללא התווית דרך מאת האדם נשוא המינוי שאת טובתו המינוי נועד להבטיח.
👎 יצירת נטל, טרחה, טרטור והוצאות כספיות לקרובים לנו אשר יפעלו מול רשויות להסדרת המינוי
👎 האפוטרופוס נדרש מידי שנה להגיש דוחות בדבר פעולותיו וההליך הופך למסורבל.
👎 חדירה לאוטונומיה האישית והמשפחתית לאדם נשוא המינוי
ומה היום?
מאז חקיקת החוק חלו שינויים מרחיקי לכת בתפיסות חברתיות בארץ ובעולם בנוגע לאנשים עם מוגבלויות ואנשים בגילאים מבוגרים תוך השמת דגש על כבודם, זכויותיהם ועצמאותם. תיקון מס' 19 לחוק כולל סעיפים במסגרתם ניתנת לאדם נשוא המינוי אפשרות להחליט על זהות האפוטרופוס מבעוד מועד (הנחיות מקדימות) ואף הושם דגש על צמצום היקף המינוי ככל שניתן. עוד הוסדר מוסד חלופי לאפוטרופסות הנקרא "ייפוי כח מתמשך" שהינו מנגנון יעיל אשר אינו מצריך פיקוח, התערבות שיפוטית ובירוקרטיה במצב בו אדם אינו מסוגל לדאוג לענייניו והוא סומך על אדם קרוב שיעשה זאת במקומו כשיגיע העת.
למה כדאי לעשות ייפוי כח מתמשך?
💪 אנחנו שולטים בגורלנו ללא התערבות שיפוטית
💪 אנחנו מחליטים בהיותנו כשרים מי ינהל את עניינינו האישיים/רכושיים /רפואיים ובאיזה אופן
💪 אנחנו מחליטים אודות היקפו של המינוי
💪 אנחנו מחליטים אודות זהות מיופה הכח ורשאים לפצל את תחומי האחריות בין מס' מיופי כח
💪 אנחנו מקלים על הקרובים לנו ולא הופכים לנטל ומאלצים אותם לנקוט בהליכים מול רשויות לפרטים נוספים,
פנו אלינו ונשמח לסייע.